Kiitos, kun jaat opparintekijälle!

Kirjoittamisen tuskaa opinnäytetyössä. Sujuuko opinnäytetyötekstin kirjoittaminen aina helposti ja vaivattomasti? Ei todellakaan. Tai ei ainakaan minulla. Kirjoittaminen vaatii yllättävän paljon aikaa ja hermoja. Kirjoittaminen kehittyy vain harjoittelemalla ja omaan opinnäytetyötekstiin täytyy palata useita kertoja hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Jaan sinulle tässä postauksessa 9 vinkkiä, joiden avulla kirjoitusjumin voi taltuttaa.

Kuulostaako seuraava tutulta: Olet saanut vihdoinkin varattua aikaa opinnäytetyön kirjoittamiseen ja pääset läppärisi ääreen kuuman kahvikupin kanssa. Mutta tekstiä ei alakaan tulla valtoimenaan läppärisi ruudulle näppis sauhuten.

Sen sijaan istut minuuttitolkulla tuijottamassa ruutua ja pohdit mistä pitäisi aloittaa. Kirjoitushetken lopputuloksena syntyy vain muutama rivi opinnäytetyöhösi. Vaikka olit suunnitellut kirjoittavasi vähintään pari sivua tekstiä. Näin kävi minulle monta kertaa.

Odotin aina sitä kuuluisaa päivää ja hetkeä, jolloin saisin kunnolla keskityttyä ja kirjoittaa opinnäytetyötäni rauhassa eteenpäin. Näitä päivä tuli, mutta harvoin muiden opintojen, työn ja perhearjen keskellä. Lopputulos ei kertaakaan häikäissyt: Kirjoitin lähes aina vähemmän kuin mitä olin etukäteen suunnitellut. Lisäksi puolet kirjoitusajastani valui hukkaan, koska jouduin muistelemaan mitä olin edellisellä kerralla tehnyt.

Tämä taktiikka ei ollut kovin tehokasta. Kirjoittaminen jumitti ja tuskastutti. Oli aika vaihtaa taktiikkaa

9 vinkkiä kirjoitusjumin avaamiseen

  1. Vähemmän kerralla, mutta säännöllisesti
  2. Aloita helpoimmasta kohdasta
  3. Ensin määrää, sitten vasta laatua
  4. Hyödynnä lähteitä
  5. Älä jää jumiin
  6. Suunnittele seuraavan kirjoituskerran sisältö
  7. Pyydä palautetta ja vinkkejä
  8. Älä ole liian jääräpää
  9. Unohda teksti hetkeksi

TOP 1: Vähemmän kerralla, mutta säännöllisesti

Opinnäytetyön kirjoittamisessa ei aina toimi ”Kerralla ja paljon” taktiikka. Ainakaan minulla, joten vaihdoin suunnitelmaa: Asetin tavoitteekseni kirjoittaa huomattavasti vähemmän kerralla, mutta useammin.

Ensimmäinen konkreettinen tekoni kohti tavoitetta oli kirjoittaa yksi vain tunti päivässä. Sen piti riittää. Pikkuhiljaa tekstiä alkoi syntymään, koska aika oli selkeästi rajattu. Ensin yksi rivi, sitten useampi ja joskus jopa useita kappaleita. Tämä tehokas tunnin sääntö pelasti ainakin yhden opinnäytetyöni. Sen avulla sain tekemiseen ryhtiä, tehokkuutta ja selkeät rajat.

Sain luotua kirjoittamisesta rutiinin, jonka avulla työ edistyi. Säännöllisen tekemisen avulla työn sisältö pysyi myös paremmin mielessä. Enää ei tarvinnut skrollata työtä edes takaisin ja pohtia mistä aloittaisi. Sain säästettyä valtavasti hukka-aikaa tekemisestä. Joten:

  • Kirjoita säännöllisesti.
  • Älä odota inspiraatiota, vaan sytytä se kirjoittamisen aloittamisen seurauksena.
  • Älä odota täydellistä kirjoitusaikaa ja paikkaa, koska niitä ei yleensä arjessa tule vastaan.
  • Hyödynnä lyhyet ajat (puolesta tunnista pariin tuntiin) ja suunnittele ne kalenteriisi. Muuten vastaan tulee aina jokin muu korvaava tehtävä tai tekosyy.

2.  Aloita helpoimmasta kohdasta

Aloita kirjoittaminen siitä kohdasta, joka tuntuu itsellesi helpoimmalta. Näin pääset alkuun. Kirjoittamista ei tarvitse aloittaa luvun 1 Johdannosta, vaikka se sijaitseekin työssä yleensä ensimmäisenä. Tärkeintä on päästä kirjoittamisessa alkuun.

3. Ensin määrää, sitten vasta laatua

Kirjoita rohkeasti, vaikka teksti tuntuisikin aluksi heikolta. Niin sen kuuluukin olla. Teksti ei ole valmista ensimmäisen kirjoituskerran jälkeen. Uskalla aluksi luonnostella heppoisen oloista tekstiä, jotta pääset muokkaamaan ja hiomaan sitä sen jälkeen paremmaksi. Tyhjästä on kaikista vaikeinta lähteä liikkeelle.

4. Hyödynnä lähteitä

Etsi niistä inspiraatiota ja tietoa omaan tekstiisi. Opinnäytetyön pitää pohjautua vahvasti aikaisempaan tietoon eli lähteisiin. Mitä vähemmän lähteitä sinulla on käytössäsi, sitä heppoisempaa ja niukempaa teksti yleensä on. Tekstisi muokkaantuu ja vahvistuu kun löydät lähteitä, joiden avulla ymmärryksesi aiheestasi lisääntyy ja vahvistuu.

5. Älä jää jumiin

Jos kirjoittaminen tökkii, niin vaihda joustavasti kohtaa. Ei kannata jäädä sitkeästi jumiin yhteen kohtaan, koska opinnäytetyö sisältää useita eri osia ja lukuja. Yhden kohdan ei tarvitse olla täysin valmis tai täydellinen, jotta voit siirtyä seuraavan.

6. Suunnittele seuraavan kirjoituskerran sisältö

Tee itsellesi yksinkertainen suunnitelma jokaisen kirjoituskerran lopuksi seuraava kertaa varten. Jotta sinun ei tarvitse kuluttaa aikaa siihen mistä tulisi jatkaa. Kirjoita ylös esimerkiksi ranskalaisten viivojen avulla mistä luvusta tai kappaleesta jatkat kirjoittamista seuraavalla kerralla.

Tai maalaa kyseinen kohta työstäsi eri väriseksi, jotta löydät kohdan nopeasti. Voit myös alustavasti suunnitella mitä näkökulmia tai aiheita kyseisen kappaleen tulee sisältää.

7. Pyydä palautetta ja vinkkejä

Näytä rohkeasti keskeneräistä tekstiäsi muille ja pyydä siitä palautetta. Jokainen meistä sokeutuu opinnäytetyön aikana omalle tekstille, jolloin itsestään selviäkin asioita on vaikea enää huomata (kirjoitusvirheet, turha toisto, kapulakieli ja epäselvä teksti).

8. Älä ole liian jääräpää

Älä rakastu liikaa omaan tekstiisi. Meillä on usein opinnäytetöissä paha tapa käyttää melko hankalia ja moniselitteisiä käsitteitä luomaan kuvaa asiantuntijuudesta. Mutta lopputuloksena tuotammekin kömpelöä ja vaikeatajuista tekstiä.

Joten suhtaudu positiivisesti saamaasi palautteeseen ja ole valmis korjaamaan tekstiä palautteen mukaan. Näin saat tekstistäsi entistä selkeämpää.

9. Unohda teksti hetkeksi

Päästä tekstistäsi välillä hetkeksi irti ja anna sen levätä. Usein jopa muutaman minuutin lepo saattaa tehdä ihmeitä. Kävelylenkistä tai hyvistä yöunista puhumattakaan. Palaa sen jälkeen tekstiisi levännein silmin ja mielin. Silloin kirjoittaminen sujuu usein helpommin.

Tässäpä nämä 9 vinkkiä. Kaikkia niitä ei tarvitse ottaa heti käyttöön. Aloita itsellesi helpoimmasta ja hyödynnä sen jälkeen muitakin vinkkejä kirjoitusmatkasi aikana.

Jos akateeminen kirjoittaminen tuntuu vieraalta, niin saattaisit olla kiinnostunut myös:

Kiitos, kun jaat opparintekijälle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *